Teknolojik ürünler, eğitimden sağlık sektörüne, ulaşımdan iletişime kadar pek çok alanda insanların hayatını kolaylaştırıyor. Bunlarla birlikte günümüzde, insanların güvenliğini koruma alanlarında da ileri teknolojik ürünler geliştirilmeye başlandı. Yangın, hırsızlık, tehdit, gasp ve acil sağlık sorunları gibi insan hayatı adına risk oluşturan konularda tedbir alma ve güvenliği koruma sistemleri tasarlandı. Alarm sistemleri de bu kapsamda, tehdit oluşturan durumlarda, güvenliği koruma altına alma ve gerekli görülmesi halinde yardım birimlerini yönlendirme amacıyla geliştirilen elektronik güvenlik sistemleridir.
Alarm Sistemleri Nasıl Çalışır?
Alarm sistemleri, çeşitli sensör ve dedektörler aracılığıyla acil durumun algılanması ve sinyalizasyon sisteminin devreye girmesi esasıyla çalışır. Buna göre; kurulum esnasında yerleri belirlenip montajlanan sensörler, bulundukları alanda tehdit durumu algıladığı anda devreye girer ve alarm sistemini çalıştırır. Dâhili ve harici sirenler çevreyi alarm durumuna geçirir. Aynı zamanda alarm izleme merkezine de bildirim gönderilmesi yoluyla ilgili birimler alana yönlendirilir.
Alarm Sistemleri Çeşitleri
Alarm sistemleri kullanım amacına ve kullanım alanlarına göre çeşitlilik gösterirler. Her sistem kendi bünyesinde farklı alt sistemlerle çalışır.
Hırsızlık alarm sistemleri: Daha çok iş yerlerinde kullanılan bu sistem, hırsızlık olayının yaşanabileceği noktalara yerleştirilen sensörlerle çalışır. Uyarıcılar, ses ve hareket algılama üzerine sistemi harekete geçirir.
Yangın alarm sistemleri: Yangınlar her an yaşanabilecek olaylar arasında yer alır. Ciddi hasarlara sebebiyet verebilen yangınlara erken müdahale edebilmek için alev sensörleri kullanılır. Yangın anında devreye giren sistem, gerekli durumlarda itfaiye ekibini yönlendirir.
Gaz kaçağı alarmı sistemi: Özellikle kokusuz gazları kaçak anında fark edebilmek mümkün olmuyor. Hassas sensörler, kaçak durumunu anında fark eder ve alarm durumuna geçer.
Bunlarla birlikte acil sağlık problemleri veya tehdit durumunda, izleme merkezine bildirim göndererek ilgili birimlerin yönlendirilmesini sağlayan panik butonu ve acil butonu da alarm sistemlerinde görev yaparlar.
Alarm Sistem Parçaları
Alarm sistemlerinin devreye girmesini sağlayan ve risk durumu ile ilgili bildirim veren sistem alt parçaları vardır.
- Manyetik kontak
- Hareket sensörü
- Alarm paneli
- Duman sensörü
- Dahili ve harici siren
- Isı ve alev dedektörü
- Tuş takımı alarm sistem parçaları arasında yer alır.
Alarm Sistem Kurulumu
Payas alarm sistemleri firmaları kurulum işleminde ilk olarak yerinde keşif yaparak, ilgili parçaların montaj noktalarını belirler. Buna göre; dedektör bağlantıları belirlenen noktalara montaj edilir ve kablolama işlemi yapılır. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra sistemin çalışırlığı test edilir ve teslimat yapılır.
Alarm Sistemi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Alarm sistemleri, yangın, hırsızlık, tehdit gibi hayati risklere karşı önlem alma yöntemlerinden biridir. Önemli bir görevi olan alarm sistemlerinin seçimi de ehemmiyet verilmesi gereken konulardandır. İskenderun /Hatay’da hizmet veren Payas alarm sistemleri firmaları, alanında uzman kadrosu ve kaliteli ürün güvencesiyle müşterilerinin güvenliğini korumak için hizmet veriyor.