Teknoloji alanında hızlı yayılımı olan fiber optik kablo nedir? Sorusuna cevap, bu yazı içeriğinde ayrıntılı olarak yer verilmiştir. 1920 yıllarında varlığı bilinen ancak 2000’li yıllarda gelişimini hızlandıran fiber optik kablolar ilk olarak tıbbi alanda kullanılmaya başlanmış ve kısaca ışık teknolojisinin daha hızlı ve kesintisiz ulaşımını ağlar üzerinden sağlayan kablolara fiber optik kablo denilmektedir.
Fiber Optik Kablolar Nasıl Çalışır?
Işığın elektrikten daha hızlı olması sonucu bulunan fiber optik kablo ışığın tam yansıma prensibine göre çalışmaktadır. Mod adı verilen iletken sayesinde ışık fiber optik kablo içerisinde eşit ve dengeli dağılarak ilerler. Modun oluşumu ışığın dalga boyu, fiber kablo genişliğinin çapı ve sayısal büyüklüğe bağlı gelişir.
İki çeşit üretilen fiber optik kablolar tek yada çoklu olarak sınıflandırılır. İşlevselliği açısından ayırt edilmesi mümkün olan bu modlar dış gözlemle ayırt edilemeyecek özellik taşır.
Kullanım Alanları ve Avantajları
Bulunduğu sistem içerisinde içte cam dışta koruma amaçlı plastikten oluşarak ışık sinyalinin yayılmasını sağlayan fiber optik kablo, bir ağa ve cihaza bağlanarak veri akışını sağlamaktadır. En sık kullanım alanları veri iletiminde, multimedya uygulamalarında, kapalı devre televizyon sistemlerinde, uzun mesafe cihazlarda bağlantı amaçlı kullanılır.
Santraller arası geçişlerde, panolarda, tıbbi cihazlarda, nükleer santrallerde, elektriksel alanlarda kullanılmaktadır. Taşıma kapasitesi yüksek olan fiber optik kablo geniş bir banda sahiptir. Kapladığı alan bir saç teli kalınlığında olup kapasitesi ve verimi yüksektir. Stoklanma ve kullanımda hafiftir.
Kullanımı ve teknik özellikleri sayesinde uydu dahil gemi ve uçaklarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yalıtkan özelliğine sahip olan fiber optik kablo güvenlidir. Gizlilik sağlar. Bilgi taşıma mesafesi fazladır.
Fiber Optik Şekli
Fiber optik kablo öncelikle iç yansımayı gerçekleştirmeye yönelik bir çekirdekten oluşur. Daha sonra dış etkenlerin zararlarından korunmasına karşı kaplaması bulunan fiber optik iç kısımda binlerce ışık yayma tüpünden oluşur. Özelliğine göre metal içerikli ya da metal olmayan içerikli olarak kaplanabilir. İç ve dış ortamlarda kullanımına bağlı olarak basit ya da daha mukavemetli geliştirilen çeşitleri vardır.
Çekirdek kendi içerisinde iki şekilde tasarlanır. Çok modlu fiber 62.5 / 125 veya 50/125 mikron, tek modlu fiber 9/125 mikron olarak üretilir ve kullanılır. Çeşitlerine göre renklendirilen fiber optik kablolar gigabayt özellikleri taşır ve ışığı daha hızlı ağ üzerinden yayar. Renklerine göre bina iç ya da dışında kullanılması uygun görülen fiber optik kablo standart olarak belirlenen turuncu, turkuaz, Violet (lila) ve sarı renkler ile sınıflandırılmıştır.
Fiber Optik Kablo Faydaları
Geniş sistem erişim mesafelerinde(100 km.ye kadar) kullanım sağlar. 10 Gbps hızına kadar yüksek bant genişlikleri ve yüksek hızlara uyumludur. Uzun ömürlü ve ekonomiktir. Performansı diğer kablolara göre çok yüksektir. Veri kayıpları yok denecek kadar azdır. Avantajları fazla olduğu için kullanımı her geçen gün yaygınlaşan fiber optik kablo İnternet ağlarının yayılmasını sağlamış elektronik bilgi iletimini hızlandırmıştır. Sayısal kütüphaneler sayesinde bilgiye ulaşmak ekonomik, verimli ve en kısa zamanda sağlanmaktadır. Çevre dostu bir sonsuz kaynaktır.
Firma Olarak Fiber Optik Kabloda Öncüyüz.
Fiber optik kablolar ile döşenmiş hizmet ağlarının bakım, onarım ve çözümlerini sunan firmamız, İskenderun, Dörtyol ve Hatay da sınırsız ve süresiz 7/24 hizmet vermektedir. Tamir ve ek hizmetlerinin destekleyici çözüm ortağı olmaktadır. Kurumsal otomasyon kurulumu, hotspot çözümler, santral sistemleri gibi alt yapı çalışmalarını sağlayan firmamız tamir ve bakım konusunda da teknik ekip ve ekipmana sahiptir. Fiber Optik hatlarda oluşabilecek arızalara anında çözümler üretmekteyiz.