Güvenlik kontrol sistemleri bizlerin daha düzenli ve tedbirli alanlarda yaşama hakkını korumaktadır. Günümüz teknolojisinin en etkin kullandığı cihazların başında ise turnike sistemleri gelmektedir. Turnike geçiş sistemleri giriş-çıkış denetimlerini kontrol altında tutmaya yaramaktadır. Herhangi bir binaya veya alana giriş yapılmak istendiğinde bu turnike sistemleri sayesinde, giriş izni olmayan herkes alan dışında kalarak güvenli bir bölge oluşturulabilmektedir. Turnike sistemleri genel olarak tek başına değil, bir kontrol cihazı ile entegre olarak çalışmaktadır. İç ve dış mekanlara uygun olarak tasarımları ve montajları gerçekleşen turnikeler farklı yapılarda ve amaçlarda kullanılmaktadır. Günlük yaşantınız içerisinde belki fark dahi etmediğiniz onlarca turnike sisteminden geçer, kontrol denetimlerine tabi oluruz. Bu gibi sistemler parmak izi veya yüz tanıma, kart okuyucu, otomatik geçişler, rfid modüller gibi birçok farklı sistemle entegre olabilmektedir. Peki bu turnike sisteminin kullanım alanları nelerdir? hangi amaçlar doğrultusunda öncelik gösterilir? Hep birlikte bu yazımızda inceleyelim.
Turnike Modelleri
En çok tercih edilen turnikeler arasında üç kollu tripod veya diğer bir adıyla bel tipi turnikeler kullanılmaktadır. Kullanım alanı oldukça geniş olan üç kollu tripod model turnikeler genel olarak; plazalar, iş merkezleri, devlet daireleri gibi alanların giriş-çıkış sistemlerini kontrol altına almak amacıyla kullanılmaktadır. Gövde yapıları paslanmaz çelikten üretilen bu model ülkemizde günlük hayatımızda sıkça kullandığımız modeller arasındadır.
Diğer bir turnike modeli ise boy tipi sistemleridir. Genel kullanım alanları, hapishaneler, polis merkezleri, güvenlikli devlet daireleri, stadyumlar vb. gibi alanlarda sıkça tercih edilmektedir. Belirli bir alana yetkisi olmayan insanların girişini engellemek ve güvenlik düzeyini kontrol altın almak amacıyla kullanılan boy tipi turnike sistemleri sayesinde alınan tedbirler üst seviyelere çıkmaktadır. Üç kollu tripod turnikelere kıyasla üzerinden atlayarak engeli aşma olayını tamamen ortadan kaldırmaktadır.
Vip turnike sistemi olarak da bilinen engelli geçişleri veya ağır yüklerin taşınması amacıyla tasarlanmış geniş alanlı geçiş turnikeleridir. Belirtiği üzere yalnızca özel amaçlar için kullanıma açılan bu turnike sistemleri dar olan turnike sistemlerine nazaran zaman zaman çok daha kullanışlı bir hal almaktadır. Bu tip turnikeler genellikle camlı yapılardan ve alüminyum paslanmaz çelikten üretilmektedir.
Bu yazımızda değineceğimiz bir diğer sistem ise hızlı geçiş turnikeleridir. İşletmelerde veya havaalanlarında üzerlerine entegre edilen sistemler sayesinde giriş çıkış kontrolleri, mesai ücretleri gibi konuları takip edebilmek amacıyla kullanılır. Görünümü açısından estetik bir yapıya sahip olan hızlı geçiş turnikeleri mimarı düzeni bozmaması için plazalarda ve iş merkezlerinde oldukça sık kullanılır. Camlı bir yapı ile üretilen bu sistemlerin kullanımı gün geçtikçe artmaktadır.
Arsuz ve İskenderun bölgelerinde hizmet veren işletmemiz den bilgi alarak sizde kurumunuzun ihtiyaçlarına yönelik turnike modellerine sahip olabilir, güvenlik kontrollerini sıkılaştırabilirsiniz.